Laktozės netoleravimas – kas tai?
Laktozės netoleravimas ir jo švelnesnė forma – hipolaktazija yra medžiagų apykaitos sutrikimas, kurį sukelia laktazės stoka. Laktazė yra fermentas, kuris žarnyne suskaido laktozę, t.y. pieno cukrų į du paprastuosius cukrus (gliukozę ir galaktozę), kad ji galėtų absorbuotis iš plonosios žarnos į kraują ir dalyvauti medžiagų apykaitoje. Jeigu laktazės stinga, iš plonosios žarnos laktozė keliauja į storąją žarną, kur ją suskaido mikrobai, todėl atsiranda žarnyno dujos ir kiti žarnyno veiklos sutrikimai.
„Valio“ produktai, kurių sudėtyje nėra laktozės:
· Jogurtai be laktozės „Valio Gefilus“, 2x125 g, 380 g, 1 kg
· Jogurto gėrimai be laktozės „Valio Gefilus“, 4x100 g
· Taip pat ir visi „Valio“ brandinti sūriai (t.y. visi sūriai, išskyrus šviežius, lydytus ir rūkytus) yra be laktozės.
Jeigu abejojate, ar produkto sudėtyje yra laktozės, pasitikrinkite „Valio“ produktų interneto svetainėje – šalia visų produktų be laktozės paveikslėlio yra specialus ženklas, nurodantis, kad produkto sudėtyje nėra laktozės.
Atsisakykite laktozės, o ne pieno!